Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Sağlıklı Olmak

Sağlıklı olmak, herkesin tanımladığı veya anlamlandırdığı şekliyle benim hiç bir şeyim yok, ben sağlıklıyım şeklinde tanımlanamaz. Eğer bu şekilde tanımlanırsa çocuğa göre farklı, gence göre farklı, orta yaş ve yaşlılara göre farklı bir tanım ortaya çıkar. Sağlıklı olmak, Dünya Sağlık Örgütü'nün de tanımladığı gibi "Sadece hastalıkların ve rahatsızlıkların olmama durumu değil, aynı zamanda fiziki, ruhen ve sosyal yönden de iyi olma" halidir. Sağlıklı olmanın 3 temel koşulu olduğu görülmektedir: Hasta olmayacaksın ve görünür veya görünmez bir yakınman olmayacak, iyi bir fiziksel görünüme sahip olacaksın, ruh sağlığı ve emosyonel durumun iyi olacak ve sosyal yönden huzur içinde olacaksın. Bu temel ayaklardan biri eksikse eğer, sağlıklı olmaktan bahsedilmesi mümkün değildir.

Sağlıklı olmak için; sağlıklı yaşamak ön koşuldur. Sağlıklı Yaşamak nedir diye bakacak olursak bir çok parametreyi içerdiğini görürüz. 

Sağlıklı Yaşamak için; 
  • zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, 
  • sağlıklı ve dengeli beslenmeli, 
  • düzenli egzersiz ve spor yapmalı, 
  • iyi sosyal ilişkiler kurmalı, 
  • aktif dinlenmeli, 
  • büyükler ve küçüklerle aynı ortamı paylaşmalı, 
  • kaliteli ve yeterli uyumalı, 
  • yeterli düzeyde su içmeli, 
  • nefesi doğru almalı ve kullanmalı, 
  • bir hobi edinmeli ve uygulamalı olarak hayata geçirmeli, 
  • çalışma ortamını değiştirmeli, 
  • stresten uzak olmalı, 
  • temiz bir çevrede yaşamalı, 
  • doğaya saygılı davranmalı, 
  • ve yardım etmeliyiz. 
Bunlara, herkes kendi özelliğine göre bazı eklemeler veya çıkarmalar yapabilir. Ancak sağlıklı olmak için sadece bir kaç şeyin yeterli olmadığı görülmektedir. Kapasitemize göre listeyi maksimum tutmak sağlıklı olmanın kuvvetini arttırır.

Sağlıklı olmak için; sağlıklı ve doğru beslenmeli, makro besinler (protein, karbonhidrat ve yağ) yanında mikro besinleri (vitaminler, mineraller ve eser elementler) de yeterince alabilmeliyiz. 


Sağlıklı olmak neden önemlidir? Çünkü İnsan, diğer canlılardan bazı özellikleri ile farklılık gösterir. Bu farklılıkları sayesinde bilişsel ve sosyal statüye sahip olur. Hepimizin bildiği gibi Maslow'un Piramidinde tabana yakın olan özellikler genellikle tüm canlılar için de vardır. Ancak piramidin tepesine doğru çıkıldığında insana ait fakat diğer canlılarda olmayan ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Piramidin hiyerarşik sisteminin doğru konumlanması ve sağlıklı olmak için Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına da uygun olarak insanlardaki sağlıklı yaşamın devamını sağlamak amacıyla öncelikli hedefimizin fizyolojik ihtiyaçlar olduğu unutulmamalıdır. Bu ihtiyaçların temelinde beslenme vardır, bu nedenle sadece karnımızı doyurmak amaç olmamalı, makro besinler ve mikro besinleri doğru ve dengeli almak gerekir.

İnsanların, doğanın bize verdiği şekliyle, olmazsa olmazlarımızdan biri de yaşam standartlarımızdır. Her kişinin yaşam standardı aynı olmayabilir. Ancak, her insanın temel bir yaşam standardına göre yaşaması, insanlığın bir borcu ve beyannamelerimizin bir gereğidir. Her insan eşit doğar ilkesini unutmayalım. Yaşam standartlarımızda meydana gelebilecek en ufak bir negatif yönde oluşan değişim sağlıklı olmamızı engelleyebilir. Sağlıklı olamıyorsak, sağlıklı bir yaşam sürdüremiyorsak eğer, yaşam kalitemiz etkilenmeye başlar. 

Yaşam kalitemizin etkilenmesi sağlığımızın bozulmasına ve sağlığımızın bozulması da yaşam kalitemizin etkilenmesine yol açar. Bu bir kısır döngü haline gelir. Bu kısır döngünün başlamaması ve davam etmemesi için sağlıklı ve doğru beslenme en temel ve ilk noktayı teşkil eder. Sağlığımızı etkileyen faktörlerin minimuma indirilmesi gerekir. Bu çaba insanlığın doğumundan bu yana vardır aslında. Teknolojinin gelişmesi ve doğal sistemlerin yerini daha entegre sistemlere bırakması başlangıçta insanoğlunun işini kolaylaştırdığı için verdiği zararlar uzun süre göze çarpmadı, ancak günümüzde bu ilişki sorgulanmaktadır.

Sağlıklı Olmak için en temel kural sağlıklı ve doğru beslenmedir....





Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code