Nohut, kuru baklagillerden olup soframızda çok sayıda yemeğin içinde yer alabilen bitkisel protein içeriği yüksek bir bitkidir. Bir su bardağı pişmiş nohut içinde 269 kalori, 14.5 gr protein, 12,5 gr lif, %71 folik asit, %84 manganez, %29 bakır, %26 demir bulunmaktadır.
Humus, falafel köftesi yapılagelen alışkanlıklardandır. Nohut salata malzemesi olarak kullanılabilir. Baharatlarla veya baharatsız kavrularak yenilebilir. Nohuttan leblebi yapılır. Nohut mayalanmada kullanılır. Turşu ve yoğurt yapımında, ekmek mayalanmasında kullanılır. Tatlı yapımında nohutun kullanıldığını duymadıysanız duyun şimdi. Konservesi var. Yemeklere hazır şekilde her türlü düzeyde haşlanmış veya pişmiş nohutlar var.
Nohut; her türlü şekle girerek mutfağımıza girmiş durumda. Çerez olarak kullanılabildiğini ve her türlü yemeğin hem ana kısmını hem de yan ürün kısmını oluşturduğunu görmekteyiz. Günlük protein ihtiyacımızın büyük bir kısmını nohuttan karşılayabiliriz.
Nohutun faydaları saymakla bitmez:
-Bitki bazlı protein kaynağıdır
-Kan şekerini düşürür
-İnsülin duyarlılığını artırır
-Kan kolesterolünü düzeltir
-Bağırsaktaki faydalı bakterileri artırır
-İyi bir lif kaynağıdır
-Anne sütünü artırır
-Vücut ödemini azaltır
-İştahı kontrol eder
-Kilo kontrolüne yardımcı olur
-Kronik hastalık oluşumunu azaltır
Nohuttan yoğurt mayası nasıl yapılır?
6-7 adet pişmemiş nohutu temiz bir kavanoza koyun. Sütü 37-38˚C'ye ısıtın. Sonra kavanoza bir bardak süt dökün. Ardından kavanozun ağzını kağıt havlu ile kapatın. Kavanozun kapağını kapatmak için kullanmayınız. Kavanozu 24 saat boyunca ısıtılmamış fırınınızda tutun. Fermantasyon işlemi gerçekleşecektir. Artık bu mayayı yoğurt yapmakta kullanabilirsiniz.
0 Yorumlar