Sigara ve Sağlığımız
Dünyada her yıl milyonlarca insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Bu rakamlar, önde gelen bir ölüm nedeni olan koroner arter hastalığına neredeyse eşittir. Sigara içmenin halk sağlığı açısından sonuçları, sigara içenlerde nikotin ve tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunları ile sınırlı değildir. Tütün alışkanlığı, sigara içmeyenlerin %37'sini etkilemekte, sağlıklarını bozmakta ve ek sağlık hizmetleri için yeni maliyetler yaratmaktadır.
Kliniklerde bir sağlık sorunu olarak sigara, hasta dosyasındaki kronik sorunlar listesinin başında gelmelidir. Pek çok yerde klinisyenler, bronşit, KOAH, akciğer kanseri ve kardiyovasküler hastalık gibi sigarayla ilişkili hastalıkları araştırdıklarında onları uyarmak için sigara içenlerin hasta dosyalarına bir işaret koymanın doğru olacağını düşünmektedirler. Kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarına duyarlılığın artması nedeniyle sigara içen çocukların dosyalarının da işaretlenmesi gerekmektedir.
Sigaraya bağlı riskler, bireyin sigara içme alışkanlığındaki farklılıklara ve diğer risk faktörlerinin varlığına bağlı olarak değişmektedir. Günde içilen sigara sayısı, inhalasyon derecesi ve sigara içme süresi arttıkça risk artmaktadır. Risk, kişinin düzenli sigara içmeye başladığı erken yaşı ile de doğru orantılıdır.
Dünya Sağlık Örgütü, sigara içen dört kişiden birinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü bildiriyor. Tütün içimi ile ilişkili riskler de, solunan sigara dumanı ile yakından ilişkilidir.
Ortaya Çıkan Riskler
• Sigara içenlerde, sigara içmeyenlere göre miyokard enfarktüsü veya koroner kalp hastalığından ölüm riski iki katı fazladır. Sigara içenlerde, özellikle aortta sigara içmeyenlere göre daha fazla ateroskleroz vardır.
• Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yaklaşık %85'inin sigara nedeniyle olduğu görülmüştür. Kanser, sigara içenlerde içmeyenlere göre on kat daha fazla gelişir. Sigara içenlerin ayrıca ağız boşluğu kanseri ve özofagus kanseri geliştirme olasılığı beş kat daha fazladır.
• KOAH gelişiminde en önemli faktördür.
• Sigara içen annelerin bebekleri normal doğum koşullarına göre ağırlık, boy ve baş çevresi olarak daha küçüktür.
0 Yorumlar