Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Trekking

Trekking: Doğa yürüyüşü

Doğada trekking, genellikle bir noktadan diğerine ulaşmak için günlük olarak yapılan hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir.

Doğa tutkusu başka bir şey olmalı. Doğada vakit geçirmek, kendimizi doğanın kucağına bırakmak bir heyecan ve yaşam kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri de hiç şüphesiz "Doğa Yürüyüşü-Trekking" dediğimiz huzurlu yürüyüş şeklidir. Çünkü çalıştığımız ortamlarda yaşadığımız stresleri ve şehrin gürültüsünü üzerimizden atmak için çok ucuza yapabileceğimiz aktivite ile haftanın yorgunluğunu atabiliriz. Büyük şehirlerin karmaşasından ve günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler; doğa sizi kucakladı ve her koşulda sizi bekliyor. Günümüzde insan olarak yaşantımıza baktığımızda; Şehrin bunalımı içinde bir hayat yaşayarak yaşadığımızı ve duygularımızdan yavaş yavaş uzaklaştığımızı görüyoruz. Yürüyüş, doğayı ve kendini keşfeden, tanıtan ve öğreten bir eğitimcidir. Trekking, iç dinamikleri harekete geçiren, motivasyonu ve zevkleri artıran, döndüğünüzde işinize ve hayatınıza odaklanmanızı sağlayan harika bir egzersizdir; basit görünen ama bir o kadar da karmaşık olabilen bir yürüyüştür.

Trekking nasıl yapılır?

Öncelikle belirtmeliyim ki trekking herhangi bir özel beceri gerektirmez. Yediden yetmişe sağlıklı herkesin yapabileceği bir aktivitedir. Yürüyüşünüzün belli bir temposu olmalı, vücudunuzu zorlayacak ani hızlanmalar ve yavaşlamalar erken yorulmanızı sağlayacaktır. Yürüyüşünüze yavaş başlayın ve çok fazla enerji tüketmemek için vücudunuzun uyum sağlamasına izin verin. Bu tek başınıza ya da 2 kişi yürümeniz için geçerlidir. Bunun yanı sıra grup olarak yapacağınız yürüyüşlerde mutlaka bir takım lideri olmalı ve takımın yürüyüş temposunu önden yürüyerek belirlemelisiniz. İlk kez trekkinge katılacakların fazla zorluk çekmeyecek bir parkur seçmeleri ve tecrübe kazandıkça parkurların zorluk derecesini artırmaları tavsiye edilir.

Ayrıca yılın herhangi bir zamanında yapılabilecek bir aktivite yapmak da güzel. Doğa yürüyüşlerini alışkanlık haline getirenler, her mevsim yürümekten çekinmezler. Mevsimlik alet ve kıyafetlerin temin edildiği yılın herhangi bir zamanında yapılabilir.

Trekking Malzemeleri Nelerdir?

Malzemeleri parkurun iklimine göre seçmelisiniz. Yürüyüşlerinizde her zaman önemli olan malzeme kıyafet ve ayakkabıdır. Giydiğiniz kıyafetler yürüyüşünüzü engellememeli ve geniş olmalıdır. Kış aylarında ise mevsim şartlarına uygun, ayağa ve yere tutunan ortopedik botlar tercih edilmelidir. Yaz aylarında kullanacağınız yürüyüş botları çok iyi bir havalandırma sağlamalı, ayak bileği koruması hafif ve yumuşak olmalıdır. Yedek giysi ve yiyecek için yeterince büyük bir sırt çantanız olmalı ve her koşulda çantanızda eldiven, bere, şapka ve gözlük bulunmalıdır.

Doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmezi ise baton ve tayt. Batonlar, taşıdığınız çantanın ağırlığını vücudunuza ve sırtınıza çeken ayaklarınızdaki yükün dengeli dağılımı ve hafifletilmesi açısından çok önemli bir malzemedir. Yaz aylarında yürüyüş sırasında ayakkabınıza taş, toprak ve çakılların girmesini engellemenin yanı sıra tayt, zararlı böceklerin pantolonunuza girmesini de engeller. Kış aylarında kar, karın botlara girmesini engeller ve ayaklarınız ıslanmaz.

Doğa yürüyüşlerinden en az bir gün önce ayak tırnaklarınızı kestiğinizden emin olun. Aksi takdirde aktivite sırasında tırnak batması veya kırılması gibi küçük yaralanmalarla karşılaşabilirsiniz.

Normal ayak numaranızdan bir numara büyük, sert ve kalın tabanlı bir ayakkabınız olduğundan emin olun. Ve mümkünse ayaklarınızı bileklere saracak yürüyüş botları. Böylece ayak burkulma riskini azaltmış olursunuz. Posta veya bot gibi ayakkabılar giyilmelidir. Su geçirebilen spor ayakkabı veya herhangi bir boyunsuz ayakkabı kişiyi zor durumda bırakabilir.

Trekking yaparken, hareket kabiliyetinizi engellemeyecek rahat pantolon veya polar giyin. Giysilerinizi seçerken pamuklu ve keten türleri yerine sentetik ve yünlü giysiler tercih edin. Bunun nedeni pamuklu giysilerin çabuk ıslanması ve ıslandığında geç kurumasıdır. Hava soğuksa, termal iç çamaşırı kullanabilirsiniz. Kot pantolon yerine kadife veya yün pantolon tercih edilmelidir. Kot pantolonlar vücudu soğuk tutar, ıslandığında bacaklara yapışır ve kolay kurumaz.

Akşamları mutlaka sırt çantanızı hazırlayın ve sabah evden çıkmadan kahvaltı yapın ve ihtiyacınız olmasa bile bol su için.

Trekking Yaparken Gerekli Malzemeler:

• Kış şartlarında suya dayanıklı yürüyüş ayakkabısı tercih edilmelidir.

• Yedek ayakkabılar

• Yüz veya Başı kapatmak için kumaş
parçası

• Küçük bir sırt çantası

• Yağmurluk, panço ve benzeri su geçirmez giysiler

• Havlu

• En az 1 litre su için matara veya plastik şişe

• Orta boy bir el feneri yedeği pil, kibrit, dikiş malzemesi, defter, kalem, düdük

• Yürümeye engel olmayan keten pantolon

• Yün-Pamuk veya termal üst ve iç çamaşırı, muflonlu sıcak tutan bir giysi, ince bir kaban

• Çakı

• Yedek Giysiler (pantolon, polar, tişört, iç giyim, çorap vb.)

• Bere-Eldiven, (Mevsim şartlarına uygun)



• Her yürüyüşçünün çantasında bir yemek ve içecek bulunmalıdır

• Temel ilk yardım malzemeleri ve gerekli özel ilaçlar, koruyucu krem...

Sağlık için yürüyün....




Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code