Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Tırnak

Tırnak neden var?

Tırnakparmak ucu kemiklerini ve çevresindeki yumuşak dokuları yaralanmalardan korur. Google kütüphanesi şu şekilde yazıyor: Parmak, bir nesneye dokunduğunda tırnak parmağı destekleyerek parmağın etli kısmının duyarlılığını artırır. Bazı kesme, koparma, kazıma ve kavrama eylemlerine katkı sağlar. Kaşıma işlevi de yabana atılamaz. Tırnak olmasının başka nedenleri de olabilir mi acaba bilemiyoruz. Tırnak olmadan parmak bir bütün haliyle olsaydı acaba nasıl olurdu? Belki de tırnaklar güzellik için yaratılmıştır. 

Tırnak Sağlığı

Tırnaklarımız sağlığımızın ve beslenmenizin bir göstergesidir adeta. Sadece tırnaklara bakarak sağlığımız hakkında bir çok şey söylenebilir. Çünkü, tırnak yataklarımız çok kanlı canlıdır. Bunun böyle olduğunu tırnaklarımızın üstüne kısa süreyle baskı uygulayıp kaldırdığımızda görebiliriz. Bu nedenle tırnak dokusu sürekli olarak tırnak köküne ilaveten tırnak yatağından besin almaktadır. Vitaminler, mineraller ve diğer besin maddeleri tırnak yatağına taşınır ve yeni tırnak hücrelerinin büyümesine yardımcı olurlar. Sağlıklı bir tırnak genelinde pembe, dibine doğru ise pembe-beyaz karışımı bir renkte olmalıdır. Besinlerde yetersizlik olduğunda tırnaklarda şekil bozuklukları, kırılmalar, yapısal bozukluklar gibi fiziksel değişiklikler ortaya çıkar. Eğer tırnaklarınız solgun veya diğer renklerdeyse sağlığınızla ilgili sinyal veriyorlardır. Tırnaklar, temel olarak keratin adı verilen lifli yapısal bir proteinden oluşur.

Solgun tırnaklar: Kansızlık veya diğer sağlıksızlık belirtileri olabilir.

Yeşilimsi tırnak rengi bakteriyel enfeksiyon göstergesidir.

Tırnakta Kırmızı çizgiler kalp sorunlarını, mavimsi tırnaklar kandaki düşük oksijen seviyesini, tırnak bembeyaz renginde ise karaciğer rahatsızlığını ve koyu renk çizgiler ise kalp hastalıkları ve yaşlanmayı işaret eder.

Çok kalın tırnaklar doğal değildir. Normalden daha kalın tırnaklar akciğer rahatsızlığı, mantar enfeksiyonu, tiroid ve dolaşım sistemi hastalıklarına dair uyarı verir.

Çatlak tırnaklar genellikle katmanlar halinde dökülen tırnaklardır. Tırnaklarınız sık sık çatlıyorsa folik asit ve C vitamini eksikliği söz konusu olabilir. Ayrıca kronik yanlış beslenme habercisi de olabilir.

Kaşık tırnak olduğunda dahili rahatsızlıklara bağlı olarak tırnak iç bükey bir şekilde kıvrılır ve kaşığa benzer bir hal alır. Genellikle demir eksikliği, hemokromatozis, kalp rahatsızlığı ve hipotiroid habercisi olduğu söylenebilir.

Tırnaklarınızda görülen minik çöküntüler veya noktasal delikler tırnaklarınıza iyi bakmadığınızın göstergesi olabilir. Ancak sedef, çinko eksikliği veya Alopecia areata isimli saç dökülmesine neden olan bir otoimmün rahatsızlığın belirtisi de olabilir.


Tırnaklar doğaları gereği pürüzsüz yüzeylerdir. Dalgalı tırnaklar gelişebilir ve eğer belirgin dalgalanmalar ortaya çıkmış ise demir eksikliği, arterit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir.

Tırnaklarınız kuru ve sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.

Manikür ve Pedikürlerinizi, tırnak bakımlarınızı düzenli yapın veya yaptırın. Tırnak sağlığın göstergesidir...



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code