Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Vegan


Vegan Beslenme Nedir?

Hayvansal hiçbir gıdanın ve yan ürünlerinin alınmamasıdır, beslenmede bulunmamasıdır.

Et, süt ve süt ürünleri, balık ve su ürünleri, yumurta gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız gıdaları veganlar yemezler…

Bunların yerine alternatifler ararlar….

İnsanların beslenmesinde en önemli faktörler 24 saat çalışan metabolizmamıza hammaddeleri doğru miktarda ve oranda vermek gerekir….

Protein, yağ ve karbonhidrat, vitamin, mineral ve eser elementlerin dengeli alınması gerekir….

Birinden fazla diğerinden az veya tersi olarak gıdalar alındığında fabrikamızın çıktısı her gün aynı olmayacaktır…Metabolizmada aksaklıklar başlayacaktır, bu dengesizliğin devamı halinde karşımıza nelerin geleceğini kestiremeyiz….

Aslında; hayvansal ürün yenmemesinin bir felsefesi ve gerçeği bulunmaktadır. Hayvanlar acıyı ve zevki sinir sistemleri sayesinde hissederler. Bitkilerde bu mekanizma yoktur.

Vegan beslenme; acıyı hissedenlere dokunmayalım, bitkiler bize yeter demektedir…Daha ileriye götürecek olursak veganlar gıdanın dışında hayvanları eşya ve kaynak olarak da kullanmazlar….

Bunlar; kepekli tahılllar, meyve ve sebzeler, fasulyeler, bezelye, kabuklu kuruyemişler, tohumlar, baklagiller gibi….

Vegan beslenmede daha fazla lif, antioksidanlar ve vitamin ve minerallerin bolca alınması mümkündür…Alkalidir, probiyotiktir….

Vücudumuzun asitlenmemesi için uygun bir beslenme modelidir…Hayvansal gıdalar vücudumuzun asit yükünü arttırırlar. Asidite daha önceki videolarımda belirttiğim gibi bir çok hastalığa davetiye çıkartmaktadır.

Ancak bazı kısıtlılıkları vardır: Bunların başka yöntemlerle tamamlanması gerekir. Örneğin; bitkilerin sağladığı demir formu kullanışlı değildir. Vücuda hayvansal gıdalardakinden daha az katkı sağlar.

Vegan beslenmede en sık karşımıza çıkan sorun; B12, niasin, riboflavin, D vitamini, kalsiyum, iyot, selenyum veya çinko eksikliğidir.
Bu nedenle; Vegan beslenenler günlük beslenme modelini çok iyi ayarlamaları gerekir….
Çoğunlukla bu eksiklikleri gidermek için takviye edici gıdalar, fonksiyonel gıdalar ve endüstriyel supplementler almak gerekir….
Faydaları:
Kilo kaybı: Bunun nedeni, kalorilerinin düşük olması, fiber içeriklerinin yüksek oluşu ve çoğunlukla işlenmemiş, çiğ ve muamele görmemiş gıda olarak yenilmesinden kaynaklanır….
Daha düşük kan şeker seviyesi sağlar ve böbrek fonksiyonlarını korur. Özellikle Tip 2 Diyabet Hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır…
Diyabete bağlı komplikasyonlar azalır….
Kanser gelişme riski azalır….Özellikle; mide, ağız, gırtlak, pankreas, akciğer, kolorektal, prostat kanserleri gibi….
Kalp hastalıkları riski azalır….Tansiyon yüksekliği, kolesterol ve lipid yükseklikleri azalır….Artiritlere bağlı ağrıları azaltır….
Otoimmün hastalıklara daha az rastlanır.
Demans ve bunama daha az görülür…
Günlük olarak diyetinize uygun bir vegan gıda bulabilirsiniz…
Kendinize sorun: Ben hangi lezzetleri seviyorum? Hangi ülke mutfaklarından veya hangi yöre mutfaklarını beğeniyorum?
Vegan beslenmeye başladığınızda gezegen, insan ve hayvan sağlığı için yapılabilecek en iyi şeyi yaptığınızı unutmayın.
Maddi durumunuzu, mutfakta geçireceğiniz zamanı, işinizi, yaşam şeklinizi göz önünde bulundurup bir yaşam planı çizin.
İstendiği taktirde tüm yemeklerin farklı versiyonları vegan olarak düzenlenebilir…Yemeklerin içinde hayvansal hiçbir ürün olmaması gerekiyor….
Bakliyat, tahıl, sebze ve yağlı tohumdan oluşan basit ve hızlı tarifler deneyin. Günümüzde Vegan olmak yaygınlaşıyor. Vegan restoranlar ve dükkanlar sıklıkla açılmaya başladı. Vegan yaşamı içeren aktiviteler artıyor…
Vegan olunduğunda sağlığımızı koruyup kollayabilmeliyiz… Kendimize zarar vermeden bu yaşam tarzını uygulayabiliriz…
Ancak kolay değil maalesef… Tartışmaya açık olmakla birlikte denenebilir…
Her yaştaki kişiler bu beslenme tarzını az önce açıkladığım noktalara dikkat ederek yaşam biçimi olarak seçebilirler…
Böyle bir durumda daha dikkatli bir program ve yaşam tarzı belirlemeleri gerekecektir…
Çok sık belirttiğim gibi, gıda maddelerimizdeki besin değerleri çok azaldığından vegan beslenmeye ek olarak bitkisel kaynaklı ORAC skoru yüksek antioksidanlar, nitrik oksit, omega 3 ile A, D vitamini ve E vitamininin tokotrienol formu günlük alınmalıdır.
Yılda bir kez kan tahlili yaptırmayı unutmayın. 

Vegan Protein Link: https://links.kyani.com/FDqMy 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code