Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Omega 3

Omega 3

Omega 3 doymamış yağ asiti grubundadır.

Doymamış yağ asitlerinin en önemli özelliklerinden biri organizmada, hücrelerde ve diyet yağları içinde çok çabuk okside olmalarıdır.

Bunun önlenmesi için ortamda antioksidan maddelerin bulunması gerekir. Bu ürünleri alırken bu uyarıyı da hatırlamakta fayda bulunmaktadır.

Omega 3 yağ asitleri organizmada sentezlenmezler. Bu nedenle dışarıdan alınması zorunludur.

Omega 3 yağ asitleri; Alfa Linolenik asit, Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Dokosaheksanoik asit (DHA) şeklindedir.

Linolenik asit bitkisel kaynaklı iken EPA ve DHA hayvansal kaynaklıdır.

Ayrıca, EPA; Alfa Linolenik Asit’den de oluşmaktadır. DHA ise EPA’dan da meydana gelir.

Beynimiz ve Anne sütü DHA’dan zengindir. Omega 3; hem bebeklik hem de diğer dönemlerde beyin gelişimi ve beynin fonksiyonları açısından mutlaka gereklidir.

En zengin Omega 3 kaynakları: başta somon balığı olmak üzere uskumru, ton, sardalya ve ringa balıkları gibi soğuk sularda yaşayan balıklarda, semizotu ve yeşil yapraklı sebzeler, ceviz ve keten tohumunda oldukça bol miktarda bulunur.

Hayvansal gıdalardaki Omega 3’ler vücudumuz tarafından optimum düzeyde kullanılır, bitkisel kaynaklılarda biyoyararlanım daha düşüktür.

Bu nedenle en fazla Omega 3 kaynağı olan somon balıklarından elde edilen Omega 3 alınmalıdır. Deniz Somonları derin denizlerde yaşadıklarından ağır metal içerirler.

Bunun yerine akarsularda yaşayan özellikle Alaska bölgesindekilerde ağır metal yoktur ya da minimal düzeydedir. Ayrıca vegan balıklardır ve planktonlarla beslenirler.

Omega 3, doymuş yağ asitlerinin yerine kullanıldığında LDL kolesterolü düşürür. Prostaglandin sentezi artar. Pıhtılaşmayı azaltırlar.

Kalp damar hastalığı risklerini azaltıyor: Omega-3 özellikle, kanda bulunan bir yağ türü olan Trigliserid’in yüksekliğini düşürmede ve halk arasında iyi kolesterol adı verilen HDL düzeyini arttırmada etkili oluyor. Dolayısıyla Kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili riskleri azaltmada da olumlu etkisi görülebiliyor.

Kansere karşı koruyucu: Omega-3’ün kalp sağlığının yanı sıra kansere karşı koruma sağladığı, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve beyin, retina, sperm, cilt hücrelerini güçlendirdiği de belirtiliyor.

Depresyona iyi geliyor: Omega-3 yetişkin insanlarda dikkati ve konsantrasyonu artırıyor. Depresyon tedavisini destekliyor ve hatta Alzheimer hastalığı riskini azalttığı da düşünülüyor.

Vücut direncini yükseltiyor: Kas-iskelet sistemi için de faydaları çok olan Omega-3, kalsiyumun kemiklerde toplanmasına destek olduğu gibi eklem iltihabına neden olabilen enzimlerin aktivitesinin azaltılmasında da önemli rol oynuyor. Gözlerde yaşa bağlı gelişmekte olan sarı nokta hasarlarını da azaltabilmektedir.

Omega 3 saçların dökülmesine engel olur ve tersine saçları gürleştirir. Saçların görünümünü daha parlak ve canlı hale getirir.

Romatoid artritde olumlu etkisi var…

Antiaritmik, antiinflamatuvar etkili…

İnflamatuvar barsak hastalığında etkili….

İmmünmodülatör

Nörodejeneratif hastalıklarda etkindir

“Beyin/bellek ve göz sağlığı söz konusu olduğunda DHA ön plana geçiyor. “Kalp/damar sağlığı ve pıhtılaşma sistemi” söz konusu olunca da EPA favoridir.

Omega 3 alındığında kimyasal olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca içinde Alfa Linolenik Asit, DHA ve EPA’nın birlikte yer almasına, içinde ayrıca yağda eriyen vitaminlerin bulunmasında hem oksidasyonun önlenmesi hem de vitamin ve Omega 3’ün çoğu reaksiyonda birlikte yer almalarından dolayı mükemmel sinonim oluştururlar.

Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, Omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki Omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.

Günlük olarak vücudumuza alınması gerek Omega 3 miktarı yaşlara göre tabloda yer almaktadır. Birçok hastalıktan korunmak için minimum günde en az 1000 mg EPA ve DHA birlikte alınmalıdır.

Balıklar pişirildiğinde, kızartıldığında ve fırınlandığında Omega 3 maalesef kaybolmaktadır. Bunun yerine Omega 6 ortaya çıkar…İstenmeyen bir durumdur…

Omega 3 ve Omega 6 vücudumuzda dengeli olmalıdır. Bu denge Omega 6 lehine bozulursa damarlarda ateroskleroz, damar sertliği ve damarlarda kireçlenme dediğimiz olgular meydana gelir. Pıhtılaşma riski artar.

Dünyada 350-400 civarında Omega 3, marketlerde yer almaktadır. Pazarda yer alan alan bazı ürünler ekranda gösterilmiştir. Pazardaki ürünler detaylı incelendiğinde; içinde balık yağı ile birlikte EPA ve DHA oranlarının 3/2 olması, Omega 3 ile birlikte yağda eriyen vitaminlerin birlikte bulunması vücuttaki etkinliğini arttırmaktadır.

Vücudumuzun için ideal Omega 3’lerden biri sizlere link olarak verilmiştir… Ben ve ailem bunu kullanıyoruz….

https://www.profdraliayyildiz.com/

Hem kendim hem de ailemin kullandığı Omega 3 takviyesinin linki 👉🏼 https://links.kyani.com/VLA57 Sağlıklı beslenmek için kullandığım ve önerdiğim fonksiyonel gıdaları buradan bulabilirsiniz: https://urology.kyani.com/tr/

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code