Ad Code

Son Yayınlananlar

6/recent/ticker-posts

Kabızlık

Kabızlık

Herkesin hayatında bir veya birkaç kez kabızlıkla imtihanı olmuştur. Kabız olduktan sonra barsaklardan o dışkıyı kolayca çıkarmak zordur, dışkı taş sertliğine gelmiş ve içerde de büyümüştür…

Kabızlık bir hastalık mıdır? Bir semptom ve bulgu mudur? Ya da bir hastalığın uzantısı mıdır?

Kadim tıp öğretilerinde kabızlık bir hastalık olarak geçmektedir.

Kişide barsaklara ve sinir sitemine bağlı bir neden olmadan kabızlık varsa eğer, ben de Çin Tıbbı gibi geleneksel öğretiler gibi düşünmekteyim.

Organlar bir düzen içinde çalışmalıdır.

Barsaklarımızda kişinin kendi kurguladığı yeme içme alışkanlıkları ile bir dışkılama düzenine göre hareket etmektedir. Yani herkesin düzenli bir barsak alışkanlığı vardır. Çoğunlukla günün aynı saatlerinde bir kez dışkılama gerçekleştirilir.

Kabızlık genellikle bu düzenlilik içinde oluşursa  ya kaka geldiğinde erteleme yapılmıştır, ya da yeme içime alışkanlığı değişmiştir.

Ancak oluşan bu kabızlık uzun süre devam etmeye başladıysa veya bir kabız bir ishal oluyorsa veya günde 3-5 kez veya 4-5 günde bir dışkılama yapanlar mutlaka kolonoskopi yaptırmasında fayda bulunmaktadır…

Kabızlığın en önemli nedeni uygun tuvalet yeri bulunmadığında erteleme alışkanlığıdır. Bunun haricinde stres ve gerginliktir…

Dışkılama ile bedenimizde  oluşmuş en ağır toksinleri ve posaları, diğer atıkları atarız…

Kabızlık oluştuğunda düzenli olarak evin çöpünü boşaltmadığımızda mutfakta nasıl ağır kokular oluşuyorsa burada da aynı senaryoları düşünebiliriz.

Atıklar barsaklarda birikecek, toksinler artacak, toksinlerin oluşturduğu zehirli gazlar artacak, bu artan gazlar maalesef barsaklardan kanımıza geçecek, başta karaciğer olmak üzere tüm organlarımıza negatif etkisi olacaktır…

Karaciğere ulaşan toksinler safra ile tekrar barsaklara atılacak, ama kabızlık kronik hal aldığında bu kısır döngü artarak devam edecektir…

Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, uykudan dinlenmeden uyanma, güçsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkar…

Kronik kabızlık oluşursa eğer bu kendi başına ciddi bir olgu haline gelmiştir. Bu şartlarda tedavi mutlaka hastanede yapılmalıdır.

Bu arada söylemeden geçmeyeyim. Ailede barsak kanseri öyküsü varsa mutlaka 40 yaşından sonra veya öykü yoksa 50 yaşından sonra belirli aralıklarla erken tanı için kolonoskopi yapılmalıdır…

Kabızlık çocuklarda da başlı başına bir derttir. Uzun süre devam ederse gelişme geriliğine neden olabilir. Başta abur cuburla beslenme hataları, sevgisizlik, istismar olmak üzere önemli nedenleri vardır…Bunlar çok önemli konulardır, ihmal edilmemelidir…

Kabızlığa neden olan beslenme hatalarının başında şekerli ve hamurlu yiyecekler ile hayvansal gıdalar gelmektedir…

Sonuç olarak; kabızlık sorunu yaşayanlar uykudan dinlenerek uyanmazlar.

Tansiyon hastalarında kabızlık sorunu varsa kullandığı ilaçlara daha dirençli hale gelir ve tansiyonları hep yüksek kalır…

Keza şeker hastaları da yanı şekildedir. Kan şekerleri yeterince düşmez ve şeker ilaçları az gelmeye başlar…

Kadınlarda kabızlık ağrılı adet kanamalarını arttır.

Migren ağrıları sıklaşır ve şiddeti artar.

Ergenlik sivilcelerinin artmasına yol açar.

Barsak mikrobiyotasını negatif etkiler.

Barsak sağlığının bozulmasına katkı sağlar.

Nörodejeneratif hastalıklarda kronik kabızlık için yakın takip gerekmektedir…

Kabızlıkta demir eksikliği anemisi ve vitamin eksiklikleri daha sık gözlenir.

Mide koruyucular başta olmak üzere ilaçların kabızlık oluşturucu yan etkileri olabilir, bu konuda reçete yazıldığında bu tür etkisinin olup olmadığını sorun veya araştırın…

Kabızlık oluştuğunda veya oluşmaması için keten tohumu, gün kurusu kayısı, zeytinyağında bekletilmiş incir kurusu, her öğünde bol miktarda sebze, magnezyum tabletleri, posa bırakan meyveler, yaz meyveleri, bitki çayları fayda sağlar…

Eğer ciddi sağlık problemleriniz yok ise; Gevşeme ve nefes egzersizleri, yürüyüşler, anksiyeteyi azaltıcı hipnozlar, beslenme alışkanlıklarını değiştirme, lifli beslenme, düzenli ve acıkıldığında beslenme gibi basit önlemlerle kabızlığı yaşamayabilirsiniz…

Barsak düzeni değişikliklerinde ve kronik kabızlıkta mutlaka doktorunuza başvurmayı unutmayın…

Alkali Yaşam ile kabızlık önlenebilir....

Alkali Yaşam Bir Bütündür kitabım tüm internet kitap satış sitelerinde bulunabilir. Sağlıkla Kalın....




Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code